Het begin

Adaro: Geen internet, wel interesse..

De bescheiden Thijs Ploegmakers is al vanaf 1995 DJ en Producer. Hij is zonder twijfel een van de meest ambitieuze artiesten binnen de hardstyle scene. Met ongegeneerde passie werkt hij aan zijn optredens en muziek. Wij doken de diepte in en vroegen hem het hemd van het lijf. Dit… is Adaro: het begin.

Hoelang doe je dit al?

Ik maak al muziek vanaf 1995, dus 23 jaar.

Hoe ben je begonnen?

In het begin klonk het slecht. Ik was heel mijn leven al geïnteresseerd in muziek. Midden jaren 90 was het echt de gabbertijd in Nederland. Ik kocht veel vinyl en vond het vooral interessant hoe die nummers gemaakt werden.

Hoe leer je dat zonder internet?

Veel naar platenzaken gaan. DJ’s werkte daar of waren daar om hun eigen plaat te kopen. Dan kon je vragen stellen over hoe zij dat deden. Alle apparatuur was toen nog echte hardware en dus heel duur.

En toen?

Op een gegeven moment kreeg mijn nichtje een relatie met een jongen die veel als producer werkte. Die heeft mij de eerste kneepjes van het vak geleerd. En dat was nog niet eens hardcore, maar club house en andere stijlen. Stapje voor stapje koop je dan steeds meer apparatuur.

Maar… geen internet dus. Best lastig!

Ja klopt. Tegenwoordig kan iedereen een tutorial volgen, maar in mijn begintijd was er nog geen tutorial. Ik heb wel veel gehad aan de bladen als computer music en future music uit Engeland. Die zijn er nu nog en dat zijn nog steeds goede bladen!

Kun je het nu sneller leren?

Ja. Studio’s en de apparatuur waren vroeger veel duurder en het kostte je zomaar vier jaar om het te leren. Tegenwoordig helpen de technieken mee en gaat dat allemaal veel sneller. Als je er nu vol voor gaat kun je in een jaar echt een goede artiest worden.

Is het met hardcore begonnen?

Nee, ik begon met impuls tracker, een goedkoop programma met samples. Daarna door de producer de eerste Q-base. Ik maakte van alles: hardcore, club, trance…

Welke muziek hou je absoluut niet van?

Ik vind persoonlijk bijna alles mooi. Jazz hou ik niet zo van en ik ben niet zo van de après-ski muziek. Daar kan ik nog geen vijf minuten naar luisteren.

Wat luister je dan wel?

Ja alles… ik kan echt zomaar de top 40 uit Colombia gaan luisteren. Ik kijk ook elke vrijdag even bij New Music Friday. Ik zou mezelf wel een Spotify Addict noemen.

Wat was de stap om naar professioneel te gaan?

In 2001 kwam ik aanraking met Ron van Kronenburg. Met hem en een jeugdvriend hebben we ‘voor de grap’ een nummer gemaakt en dat kwam in de top 40.

Welk nummer was dat?

Freeloader van Driftwood

Wat was je eerste plaat?

Samen met Ron heb ik een tranceplaat gemaakt onder mijn artiestennaam Adaro. Aquaplanning heette die. Die is wél tune of the week geweest bij Armin van Buren.

Hoe lang heeft het geduurd voor je echt je eigen sound had ontwikkeld?

Echt wel een aantal jaar. Mijn sound is nog steeds een verzameling van een aantal smaken. Je hebt natuurlijk wel je eigen geluiden en eigen kicks. Er gaat sowieso een hele tijd overheen.

Heb je daar nog tips voor?

Als ik nu demo’s krijg van beginnen de artiesten zeg ik vaak: “Het kan bijna niet dat je zo snel al goed bent. Geef jezelf de tijd om het vak te leren.”

 

 

 

Comment here