Persoonlijker met

Adaro: De wereld op zijn kop

De bescheiden Thijs Ploegmakers is al vanaf 1995 DJ en Producer. Hij is zonder twijfel een van de meest ambitieuze artiesten binnen de hardstyle scene. Met ongegeneerde passie werkt hij aan zijn optredens en muziek. Wij doken de diepte in en vroegen hem het hemd van het lijf. Dit… is persoonlijker met Adaro.

Tijdens de samenwerking met Rand-D ben je eruit geweest… wat gebeurde er toen?

In de winter van 2014 sloeg mijn gevoeligheid voor geluid over. Ik was een plaat aan het maken met The Prophet en toen ging het mis. Ik moest eruit. Ik kon niets meer… elk geluid deed pijn aan mijn oren. En dat was heftig. Want dan moet je opeens stoppen met muziek maken.

Ik ben per direct gestopt met de track, maar ben nog wel drie weken blijven draaien zodat het publiek er geen last van had. En daar moest ik soms gekke dingen voor doen, zoals de zwaarste plugs of hele gekke koptelefoons. Alles om maar te kunnen blijven draaien, maar het werd maar erger. Het eindigde met tinitus (een piep in je oren). Dat was voor mij de druppel.  De laatste set heb ik echt alles gegeven, een laatste vette show gedraaid en heb ik mijn boekingsagent gebeld en gezegd dat ik stopte.

Hoe is dat precies?

Elk geluid doet pijn. Als iemand praat stoort elke s, elke t. Je antenne gaat erop, want je kan er niet omheen en als je er op focust wordt het erger. Dat is een deel psychologie en daar zijn mensen voor, maar het is wel een vicieuze cirkel.

En wat gebeurt er dan?

Googlen, advies vragen… en alles proberen. Wat bij de ene helpt, werkt bij een ander niet. En ik ging heel ver, want ik was wanhopig. Ik ben zelfs naar paranormale personen geweest. Uiteindelijk kwam ik bij dry needling en dat verhelpt dan de blokkades.

Werkte dat?

Ja, Monique waar ik via via kwam heb ik echt mijn leven weer teruggekregen. Alle spieren waren zo overbelast en zij heeft dat echt kunnen verhelpen.

Waardoor kwam dat dan?

Een foute houding, de hele dag studio werk, zwakke onderrug… dat heeft zich opgebouwd en ik ben waarschijnlijk te voorzichtig geweest met mijn oren. Dat alles samen heeft het veroorzaakt.

Hoe ervaar je zoiets?

Het gaat verder dan alleen je carrière, die had ik al opgegeven. Ik dacht dat er nooit meer inzit. Mentaal was ik echt op een dieptepunt… ik kon niet meer bellen, geen tv meer kijken. Dat belastte mijn vriendin, maar iedereen om mij heen.

Is dat het heftigste uit je carrière?

Samen met het overlijden van mijn moeder. Ik was toen 25. Dat zijn wel de momenten waar je echt diep zit.  Toen zat ik nog wel in een rustigere periode, dus ik werkte toen bij mijn vader in de kapsalon om maar thuis te kunnen blijven wonen. En ondertussen zo veel mogelijk in de studio.

Ben je meer van je werk gaan genieten nu het probleem weg is?

De eerste maanden waren afwachtend, maar sinds ik terug ben en precies weet hoe het zit is het heerlijk.

Je hebt een keer een Q&A gehouden. Je zei toen dat je niet drinkt en geen drugs gebruikt. Hoe zit dat?

Ik vind het niet lekker, dat is een… en ik wil graag de controle houden. Ik wil blijven die ik ben. Ik heb een keer geblowd op jonge leeftijd en daar ben ik heel erg ziek van geworden… in wijze bad gegaan, dus dat was de enige (slechte) ervaring. Ik heb er ook geen behoefte aan, dat is gewoon niets van mij.

Je bent ondertussen een nieuwe EP aan het lanceren. Vertel…

Eigenlijk is het een EP-serie. Ik ben nu met part one bezig, waarvan elke week een nieuwe track gelanceerd wordt. ‘The other side EP’ bestaat uit vier tracks en ondertussen ben ik al bezig met de tweede EP.

En komen er nog andere releases?

Ja, bijvoorbeeld Edward, E-force, B-Front… noem het maar op.

Je deelt wel eens een nummer… die is nog niet uit. Welke is dat?

Ik denk touch star.. zou dat kunnen? Die hebben we op Intents Festival voor het eerst gedraaid, dat was een testversie en daar waren wij nog niet helemaal tevreden over. Dus dan ga je er nog weer wat aan veranderen.

Zit er een verhaal achter?

De melodie is van een Hongaar en is in de jaren 70 voor een tv serie gemaakt. Daarna is het door de Kelly Family gecoverd en ik ken het nummer weer van een Duitse Trance DJ. B-Front en Dawnfire (Jaimy) hebben de tranceplaat gesampled en daar een hardstyle versie van gemaakt, maar die is nooit uitgekomen… bij mijn classicsset op Rebirth heb ik de remix gedraaid. Ik stelde toen voor om hem helemaal vanaf het begin te maken en het alsnog uit te brengen. De Hongaar krijgt nu wel al het geld van de plaat… daar moet je dan een deal van maken.

Vraag je veel feedback aan je collega’s?

Ja en de bevriende jongens onder elkaar doet dat allemaal aan elkaar.

In 2015 ging de scene heel hard.. maar nu is de sfeer veel meer euforisch…

Ik vind het eerder melancholisch. Er moet gevoel in zitten, maar ik hoef er niet persé blij van te worden. De scène begint sowieso een beetje eilandjes te krijgen, want dat hele rauwe stampwerk is er ook nog steeds en misschien wel steeds meer.

Hoe komt dat?

Dat zijn de fanatiekelingen. Daar zijn ook echt de hele snelle wisselende hypes. De ene week is het de ene artiest en daarna een andere. Die jongelingen gaan er helemaal voor. Heel vet om te zien, maar ik word er tegenwoordig niet meer blij van.

Je bent zelf meer hardcore fan toch?

Ja, ik ben veel meer mainstream. Ik wil ooit ook nog een echte hardcore plaat maken, samen met de jongens waar ik dan echt tegenop kijk/ fan van ben, zoals the Player, Angerfist.

Zou je wel eens met hun de studio in willen duiken?

Zeker, dat lijkt me geweldig. Van hun platen kan ik echt genieten. En de technieken zijn ook anders. Het komt natuurlijk wel steeds meer naar elkaar toe. En het is een aardige gast.

Dat vind ik bij alle artiesten die ik ken…

Het is een stijl waar je begint met passie voor de muziek, dan kun je al snel uren met elkaar praten. Het is klasse hoe ze nog steeds kwaliteit leveren, jaar na jaar. Daar kun je al snel over praten.

Vind je het vervelend als boekingskantoren ook op uiterlijk beoordelen?

Zo moet het niet zijn, maar zo is het wel… vroeger wist ik niet eens hoe mijn favoriete artiest eruitzag. Maar door social media beoordeel je de artiesten op veel meer. Het plaatje moet gewoon kloppen en daardoor kan soms de kwaliteit een beetje ondergewaardeerd worden. Het is lekker als de jongens die gewoon met muziek doorbrengen er ook komen.

Comment here