Samenwerking

Adaro: Groeien door samenwerking

De bescheiden Thijs Ploegmakers is al vanaf 1995 DJ en Producer. Hij is zonder twijfel een van de meest ambitieuze artiesten binnen de hardstyle scene. Met ongegeneerde passie werkt hij aan zijn optredens en muziek. Wij doken de diepte in en vroegen hem het hemd van het lijf. Dit… is Adaro: de samenwerking met.

Vind je dat er nu te veel mensen DJ willen/kunnen zijn?

DJ zijn was een paar jaar geleden echt de trend en nu wil iedereen opeens producer worden. Gelukkig blijven alleen de doorzetters over!

En kan je dan makkelijker DJ worden?

Draaien kan iedereen leren, al is turntable style wel een vak.  De basics van leren kan ik jou met goede apparatuur in een halve dag leren. Producen daarentegen is talent, doorzettingsvermogen en creativiteit.

Krijg je veel demo’s opgestuurd?

Ja, maar dat willen we ook! We zijn met roughstate echt bezig met talent een kans geven. Daarvoor hebben we een sub-label opgericht. Voor talenten of platen die net niet bij ons main label passen.

Vind je een demo wel eens super goed en die artiest geeft op?

De echte talenten geven niet op. Althans, ik heb dat nog niet meegemaakt.

En jij hebt Rejecta ontdekt?

Nou… die heeft een demo naar mij opgestuurd en ik was daarvan onder de indruk. Dus die heb ik door gezet. Hij deed het echt op een super manier: hij realiseerde dat het nog niet goed genoeg was en heeft eerst verbeterd. Pas toen het echt heel vet was stuurde hij het rond bij labels.

En toen?

Ik stuur zo’n goede demo rond in de roughstate groep. In het geval van Rejecta zei Frequenzers dat die hem graag wilde begeleiden. En dat heeft goed uitgepakt. Het mooie is dat het niet bij eenplaat is gebleven, maar dat er meerdere vette tracks staan.

Jij hebt als DJ gewerkt. Hoe was dat?

Daar leer je ontzettend veel van. Je let op het publiek en de tijden. Als de tent om 10 uur open gaat, moet je dan niet meteen gaan beuken. Je moet ze opwarmen, maar weer niet gaan shinen. Die taak is aan de main-act waar de eigenaar van de tent flink geld voor betaald.

En je werkt samen met Ran-D. Hoe is Gunz for hire tot bestaan gekomen?

Dat is rond 2007 ontstaan. Ik draaide toen inHighlight op de hardstyle avonden. Daar werden ook grote namen geboekt. Ran-D woonde toen vlak in de buurt en kwam een keertje draaien, hij was toen nog net niet doorgebroken. Of ik hem even kon beoordelen…

En hij kwam?

Ja hij kon wel draaien. We raakte op die avond aan de praat en gingen bij elkaar langs. Toen begonnen we meteen met muziekmaken.

Dus jij hebt hem ontdekt?

Nee joh! Hij had al platen uit, maar was nog niet volledig doorgebroken. Hij heeft eigenlijk mij meer ontdekt dan ik heb. Daarna werden we heel snel beste vrienden.

Hoe kwam dat?

Je zit in hetzelfde beroep, hebt dezelfde hobby’s (vechtsport) en houdt van dezelfde films.

Dus jullie sporten samen?

We bewegen sowieso allebei veel te weinig omdat we zo veel in de studio zitten. Maar we zitten wel elke dag twee uur op Facetime. Even elkaars klankbord. Dat contact is er zeker.

En de samenwerking?

We horen alles van elkaar… en voor Gunz for Hire zitten we dan bij elkaar.

Kun je iets vertellen over Bella Ciao?

Dat idee kwam van mijn vriendin, Tessa. Die was de serie aan het kijken en liet het nummer horen. Mijn eerste gedachte was twijfelachtig.Maar na wat aandringen vond ik het wel een project voor Gunz for hire.

Hoezo is het dan zo geschikt voor jullie?

De serie past er goed bij, maar ook de ‘vibe’ in de melodie.  Hij moest natuurlijk wel langzaam om te voorkomen dat het kermis muziek is. Maar de combinatie met een stoere sound eronder paste gewoon.

Wat bracht die teweeg?

De plaat is verder gegaan dan de hardstyle scene. Het is echt zo’n hit die overal tevoorschijn komt. Het overschrijdt de grenzen van onze muziek en dat is super leuk om mee te maken.

Is dat buiten verwachtingen?

Ja absoluut. We wisten dat het vet was voor de mensen die de serie keken. Maar dat het zo groot werd hadden we niet verwacht.

Heb je Casa de papel ook gekeken?

Ja zeker! Toen we het idee hadden ben ik het meteen gaan kijken. Al die namen die erin zitten die komen uit de serie. Alles moet wel echt kloppen en iets met de serie te maken hebben.

En het originele liedje?

Daar zit een heel verhaal achter. Het komt van communisme Italië en ligt daar best gevoelig. Ze waren destijds tegen de Nazi’s, maar waren zelf geen nette jongens. We hebben daar ook best wel wat commentaar op gekregen vanuit Italië.

Hoe is dat?

Tja. Wij willen niets met politiek te maken hebben. Het is ook niet politiek bedoeld. Het liedje is al veel verder gegaan dan van toen. Het wordt bijvoorbeeld ook geen gebruikt voor het strijden voorvrijheid.

Is Gunz for Hire (ook) op films geinspireerd?

Ja, ik vind de oude maffiafilms mooi en Ran-D meer de futuristische als Hitman. Eigenlijk is Gunz for Hire een combinatie van die uiterlijks en thema’s. Die pakken die we aanhebben is heel klassiek en de maskers maakt het futuristisch. En dat is precies wat leuk is aan de samenwerking.

Hoor je dat ook in de muziek terug?

Zonder dat het eentonig wordt, vaak wel. Wat vet is is vet, maar veel van de thema’s is toch wel misdaad gerelateerd. Als we een vet idee hebben als solo, wat beter bij Gunz for Hire past, dan gaan we het samen uitbrengen. Zo simpel is het.

En een gloednieuwe maffiafilm… wordt die samen bekeken?

Soms wel. De plaat May god be with you all is geïnspireerd op de Purge. We zien of horen dan iets en dan weten we meteen dat het iets wordt. Bijvoorbeeld ook Plato o Plomo, die geïnspireerd is op Narcos.

Welke vraag wil jij stellen aan een andere DJ?

Welke muziek luister je als je geen hardstyle of hardoce maakt?

Comment here