Artists

Adaro; Overgevoeligheid voor geluid

Het is ondertussen 5 jaar geleden dat Adaro, Thijs Ploegmakers, de hardstyle scene voor een periode van 7 maanden heeft verlaten. Dit had te maken met zijn gehoor. Omdat het alweer 5 jaar geleden is, willen we hier, naar aanleiding van The Sitdown podcast, even op terug komen. 

Thijs kampte al een tijdje met overgevoeligheid voor geluid. In de winter van 2014 bereikte dit een hoogtepunt en kon Thijs het niet meer aan. Hij was samen met The Prophet bezig met een plaat en toen ze samen aan het lunchen waren, ging het mis. ‘Elk geluid deed zeer aan mijn oren’ geeft Thijs aan in de Sitdown podcast. Hij kon gewoon echt even niks meer. Dit was voor hem erg heftig, want toen moest hij ineens stoppen met muziek maken. Thijs geeft aan: ‘Ik ben halverwege de track gestopt, maar ben nog wel drie weken blijven draaien zodat het publiek er geen last van had’. Om door te kunnen gaan met draaien heeft hij de gekste dingen geprobeerd: ‘Ik heb gedraaid met hele zware ear-plugs en grote koptelefoons die het geluid zouden moeten dempen’. Op een gegeven moment kwam er ook nog Tinnitus (een piep in je oren) bij en dat was voor hem de druppel. Op 15 februari draaide hij zijn laatste set in Den Haag echt alsof het zijn laatste zou zijn en belde zijn boekingsagent dat hij ermee stopte.

Dry needling

Wat was er nu precies aan de hand met Thijs? Na veel advies vragen, googelen en alles proberen kwam hij bij Monique terecht en zij gaf aan dat er allerlei blokkades waren gevormd in zijn lichaam. Zij gebruikte de techniek dry needling en dat heeft alle blokkades die de overgevoeligheid veroorzaakte verholpen. Deze blokkades zijn ontstaan door een verkeerde houding, zitten in de studio en een zwakke onderrug. Thijs: ‘Ik ben te voorzichtig met mij oren geweest en dat heeft ook mee gespeeld’.

Mentaal was ik echt op een dieptepunt

Hoe heeft Thijs deze periode ervaren? Het ging voor hem veel verder dan zijn carrière, hij had al in zijn hoofd dat hij geen muziek meer zou kunnen maken. Thijs: ‘Mentaal was ik echt op een dieptepunt. Ik kon niet meer bellen, geen tv meer kijken en dat belaste mijn vriendin en iedereen om mij heen’. In augustus op Decibel had Thijs zijn comeback. Hij geeft aan dat het de eerste maanden wel afwachten was hoe alles ging lopen en of het probleem niet terug zou komen. Thijs: ‘Sinds ik terug ben en alles weer op zijn plek is gevallen, is het heerlijk om weer te zijn waar ik hoor. Wanneer het gevoel in mijn oren weer op komt dan ga ik gelijk naar Monique om te zorgen dat ik het meteen kan voorkomen’.Het is heerlijk om weer te zijn waar ik hoor

Gouden Tip

Gouden tip van Adaro: ‘Zorg ervoor dat je oren niet te slap worden, want dit kan dus problemen veroorzaken. Ik deed op een gegeven moment oordoppen in op verjaardagsfeestjes, maar dit is echt niet nodig. Voorbeelden van waar het wel echt nodig is zijn op een festival of in de kroeg, maar als het niet te hard is moet je geen oordoppen gebruiken’.

Luister het hele gesprek met Adaro terug via onderstaande mogelijkheden:
Soundcloud
Spotify
iTunes
Youtube

Comment here